Patlama kapakları ile konvansiyonel patlama tahliyesi

Patlama Kapakları

Patlama kapakları patlama esnasında yırtılır ve patlamayı dış çevreye kontrollü olarak tahliye ederler. Böylece ekipmanlarda oluşacak fazla basıncı düşürerek ekipmanları korumuş olurlar. Endüstriyel prosesler sektörlere ve ürünlere göre çok geniş yelpazede değişiklik gösterirler. Hiçbir proses birbirinin aynısı değildir. Bu yüzden Rembe patlama kapaklarını çok farklı şekillerde, farklı malzemelerden ve farklı sıcaklık ve basınç dayanımlarına göre imal eder.

Yüksek kalite patlama kapağı kullanmanın avantajlarıpatlama kapağı 1

  • Kolay montaj
  • Bakım gerektirmez
  • Uzun çalışma ömrü
  • Patlama sonrası hızlıca yenisiyle değiştirme

Patlama kapakları – patlama güvenliği için en güvenilir ve uygun maliyetli çözümdür.

REMBE Patlama kapakları:

Yüksek kalite garantili – standart ürünlerden kişiye özel çözümlere..

patlama kapağı 4Pulse Mühendislik tüm uygulamalarınız ve çalışma koşullarınız için size en uygun patlama kapaklarını sunar. Uygulamalarınız ister hijyenik ister dalgalanan basınç, düşük vakum veya yüksek basınç yada yüksek sıcaklık gibi ağır koşullarda olsun, Pulse Mühendislik sizin için en uygun patlama kapağını temin eder. Prosesinize mükemmel bir şekilde uyarlanmış eksiksiz tam koruma teslim almış olursunuz.

*** Tüm REMBE patlama kapakları sadece Almanya’da imal edilmekte ve ATEX 2014/34/EU ve EN 14797 standartlarına göre sertifikalandırılmaktadır.

alevsiz_tahliye

ALEVSİZ TAHLİYE

Tahliye kanallarıyla patlama güvenliği: pahalı ve verimsiz

Durum tespiti: Bina içi ekipmanlar sadece patlama kapaklarıyla korunamazlar. Tahliyeyle birlikte ekipmandan çıkan tozlar ve alevler çalışan ve ekipman güvenliği için büyük bir tehlike oluştururlar. Tahliye edilen tozların oluşturacağı ikincil patlamalar buna sadece bir örnektir. Tahliye kanalları basınç dalgalarını ve alevleri bina dışına tahliyede sıklıkla kullanılırlar.

Problem: Bu çözüm prosesin optimize edildiği tesislere uygun değildir. Tahliye kanalı uzadıkça, hem kanalın kendisinin hem de tesisin dayanımın daha da yüksek olması gerekecektir. Bunun sebebi; patlamanın kaynağına olan mesafe arttıkça etki eden basıncın da aynı oranda artmasıdır.

Uygun maliyetli çözüm:

ALEVSİZ PATLAMA TAHLİYESİ

Alevsiz patlama tahliyesi esnasında alevler alev tutucunun ince gözenekli filtresinden geçerken hızlı ve efektif bir şekilde soğuyarak sönerler. Ekipmandan dışarıya ne alev ne de basınç dalgası çıkar. Böylece üretim tesisi optimum proses koşullarına göre dizayn edilebilir. Filtre dizaynı dışarıya hiçbir yanmış veya yanan parçacık çıkamayacağını garanti eder. Bu sayede sadece patlamanın hasarları önlenmiş olunmaz, aynı zamanda çalışanlar için de üst düzey bir koruma sağlanmış olur.

Alevsiz patlama tahliyesinin avantajları

Alevsiz bina içi tahliye ekipmanları, tahliye kanalları gibi pahalı ve karmaşık koruma sistemlerini tarihe karıştırıyor. Bu sayede işletmeler proseslerini güvenli bir şekilde optimize etmeye ve maksimum verimliliği elde etmeye odaklanabiliyorlar. Bu alevsiz ve tozsuz patlama tahliyesi yöntemi bina içi patlama tahliyelerinde en güvenli ve uygun maliyetli çözüm olmaktadır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız

  • Q-Rohr®– Flameless explosion venting for dust and gas explosions
  • Q-Box – Cost-effective indoor explosion venting for dust explosions

 

Patlama izolasyonu 3

Patlama İzolasyonu Nedir ?

Patlama izolasyonunun amacı çevre ekipmanların patlamaya karşı korunması ve patlamanın yayılmasının önüne geçilmesidir.

İzolasyon neden bu kadar önemlidir ?

Uygulamada birçok ekipman, silo ve tanklar birbirlerine boru hatları, pnömatik taşıyıcılar, toz toplama yada havalandırma hatlarıyla bağlıdırlar. Eğer patlama oluşursa, alevler ve basınç dalgaları bu hatlar üzerinden tüm tesise yayılırlar. Sonuç olarak ardışık ikincil patlamalar oluşur ve hatta daha da büyük yıkıcı hasarlara sebep olabilir.

İzolasyon sistemleri patlamaların yayılması önler ve patlamanın hasarlarını minimize eder.

Çevre ekipmanlar için de en uygun korumayı sağlar.

Aktif ve pasif izolasyon sistemleri

İzolasyon sistemleri hem aktif hem de pasif olarak çalışabilir.

Pasif izolasyon sistemleri patlamanın etkisiyle birlikte basit bir şekilde çalışırlar. Yapısal dizaynları alev ve basınç dalgalarının yayılmasını önler.

Aktif sistemler detektör veya sensörler vasıtasıyla basınç artışını ya da alevleri algılar ve karşı önlemi harekete geçirir, örn. kesici vanalar

 

Patlama izolasyonu 1Farklı izolasyon tipleri

Patlama izolasyon sistemleri söndürme vanaları, tek yönlü klapeler veya vanalar gibi komponentleri kullanırlar. Kimyasal söndürme bariyerleri de patlama alevlerini kontrol altına almak için sıklıkla kullanılırlar. Vanalar ve söndürme bariyerleri komponentler arası izolasyonu her iki yönde de eş zamanlı olarak sağlayabilirler.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız

  • EXKOP®System Alan tasarrufu sağlayan, çift yönlü izolasyon
  • Q-Flap Tek yönlü patlama vanalarıyla patlama izolasyonu
  • VENTEX®– Patlama emniyet vanalarıyla izolasyon

.

   

Patlama sönümleme nedir ?

Supression Q-Bic

Supression Q-Bic

Patlama korunma önlemlerinden birisi de patlama tahliyesi ve izolasyonuyla birlikte patlama sönümleme sistemleridir. Bu metotla patlama daha başlarken, basınç artışının kritik seviyelere yükselmesinden önce söndürülmüş olur. Patlama sönümleme sistemleri kıvılcım veya alevleri daha oluştukları anda algılayan sensörler kullanarak tüplerdeki söndürücü maddeleri ortama verirler. Göz açıp kapayıncaya kadar tüplerdeki söndürücü maddeler tamamen boşaltılır ve patlama daha öz halindeyken sönümlenmiş olur.

Q-BIC

Patlama sönümleme ve entegre izolasyon

Uygulamalar

Q-Bic patlama sonrasında toksik maddelerin ortama salınılması istenilmeyen durumlarda kullanılan ideal patlama sönümleme sistemleridir. Q-Bic kimya, gıda, ağaç ve ilaç endüstrilerinde tüm ekipman, kanallar ve boru hatlarında geniş yelpazede kullanılmaktadır.

 Mekanizma

Q-Bic patlama sönümleme sistemleri patlamayı çok erken aşamalarda algılayarak, söndürücü maddeleri ortama verir ve milisaniyeler içerisinde alevleri söndürür. Özel nozul sistemi sayesinde söndürücü maddeleri optimum şekilde dağıtır ve alevlerin hızlıca söndürülmesini garanti altına almış olur.

topraklamaTOPRAKLAMA NEDEN GEREKLİ ?

Patlamanın meydana gelebilmesi için üç unsur yeterli miktarda bir araya gelmelidir. Tutuşma kaynağı, yakıt ve oksijen. Bu unsurlardan sadece bir tanesini ortadan kaldırırsanız patlama tehlikesini de ortadan kaldırmış olursunuz. Bu yüzden önleyici patlamadan korunma öncelik vermeniz gereken en etkin çözümdür. Aşağıda elektrostatik yüklerden kurtulmak ve tutuşma kaynaklarını elimine etmek için gereken ürünleri görebilirsiniz.

Kıvılcımlara yol açan elektrostatik yüklerden dolayı kazalar meydana gelmektedir.

Kaynak : EngineerLive.

Önlem: Tankerler ve silobaslar için elektrostatik boşalma

Tanker sürücüsünün hammaddeleri bir kimyasal tesise teslim ettiğini düşünelim. Boşaltma istasyonunda basit topraklama ekipmanları olduğunda sürücü bu ekipmanı alır ve özenle tankerine bağlar. Maalesef bunu yaparken de genellikle treylerin şasisi üzerindeki plastik parçaları kullanır. Bunun sonucu olarak da araç tamamen topraksız kalır. Araç boşaltılırken oluşan elektrostatik yükler çok güçlü bir elektrostatik boşalma meydana getirir ve sonuç TEHLİKE! olur.

Bu durumdan kurtulmanın yolu kontrol sistemi kullanmaktır.

Topraklama kontrolünün avantajları

Elektrostatik yükler gözle görülemezler, aynen bu yüklerin yayılmasının görülemediği gibi. Topraklama kontrol sistemleri bu yayılmayı çok net görünür hale getirir. Üzerindeki kırmızı ve yeşil LED ışıklarla topraklamanın durumunu gösterir. Buna ilaveten üzerindeki röle anahtarı vasıtasıyla ekipmanlarla haberleşerek, topraklamanın sağlanma veya sağlanmama durumuna göre ekipmana sinyal göndererek çalışmasını veya durmasını sağlar.

FARADO®

topraklama2Yanıcı maddeler dökülürken kıvılcım ve patlamaya sebep olabilecek çok hızlı şekilde oluşan elektrostatik yüklere maruz kalır. Farado Topraklama Sistemi bu gibi durumlarda tanker, vagon, silobus, el arabası, Bigbag, vb gibi ekipmanlarda güvenli bir şekilde yükleme ve boşaltma yapılmasını sağlar. Farado Topraklama Ünitesi yükleme işlemine başlamadan önce statik elektriğin birikmesini önlemek için doğru topraklama bağlantısının yapılıp yapılmadığını doğrular. Böylece insan hatasından kaynaklanacak tehlikeli durumların önüne geçilmiş olur. Ünite topraklanacak araca iki kutuplu bir kablo ve kıskaç ile bağlanmaktadır. Alternatif olarak iki farklı kablo ve kıskaç ile, biri tankere birisi de şasiye olacak şekilde bağlamak da mümkündür.

Standart kurulum:  

100-35-K Farado ile birlikte 5 metre kable + kıskaç
100-35-R Farado ile birlikte 10 metre makaralı kablo + kıskaç

 *** Diğer kurulumlarda talep üzerine mümkündür.