Elevatörlerde Patlama Güvenliği
20 Nisan 2017
Rembe Türkiye Temsilcisi – Pulse Mühendislik
20 Nisan 2017
Hepsini Göster

Biyoyakıt mı Kullanıyorsunuz ?

BRILON – Yanıcı tozların yakılması enerji üretimi endüstrisinde çok olağandır ve kömür tozunun taşınması sırasında ortaya çıkan patlama riskleri de iyi bilinmektedir. Bununla birlikte birçok işletmede kömürden biyoyakıta geçilmekte fakat kömür tozu için alınan önlemlerin biyoyakıt için de aynen geçerli ve yeterli olacağı şeklinde yanlış bir ön görüde bulunulmaktadır.

Biyoyakıt ve kömür tozunun bir çok ortak özelliği olmakla beraber patlama karakteristik değerleri (minimum tutuşma sıcaklığı, minimum tutuşma enerjisi, gibi) tamamen farklıdır. Biyoyakıtın kendi kendine tutuşmaya yatkınlığı olduğundan dolayı depolama tanklarının uygun dizayn edilmiş olması çok önemlidir.

Güvenilir bir güvenlik konsepti sağlamak için prosesteki tüm etkenlerin dikkate alınmış olması gerekir. Sadece patlamadan ve yangından korunma sistemlerinin kurulması yeterli değildir; proses dizaynı, çalışanların eğitimi ve düzenli ortam temizliği efektif korunmanın diğer önemli faktörleridir.

Toz toplama filtresi üzerinde EGV patlama kapağı

Toz toplama filtresi üzerinde EGV patlama kapağı

Explosion Protection in a Biomass Power Plant with venting panels and flameless venting

Biyoyakıt enerji santralinde patlama kapakları ve alevsiz tahliye ekipmanlarıyla patlamadan korunma

Patlamadan korunma teknolojileri ile olası tüm patlama risklerine karşı tedbir alınsa bile yine de tamamen yeterli değildir. Biyoyakıtların depolandığı yerlerde inertleme veya söndürme sistemleri gibi yangından korunma önlemleri alınması ısrarla tavsiye edilmektedir. Bu şekilde olası yangına karşı hızlı ve yeterli müdahale yapılabilmiş olur.

Comments are closed.